Zo krijgt iedereen zijn zelfvertrouwen op punt

22-07-2020

Zelfvertrouwen, dat heeft toch iedereen?


Vaak wordt er niet nagedacht over of iemand veel of weinig zelfvertrouwen heeft. Als je wilt functioneren dan zal je voor jezelf moeten opkomen en moeten tonen dat je zelfvertrouwen hebt. Dat is vaak ook de gedachtegang bij veel mensen, niemand staat er bij stil dat mensen niet vanzelf veel zelfvertrouwen hebben. Het is iets waar niet vaak over gebabbeld wordt, maar toch kunnen veel mensen wat meer kracht of zelfwaardering gebruiken.

Een van mijn klanten, die zelf een hogere functie in een bedrijf heeft, kwam naar mij en vertelde over zijn problemen over zelfwaardering en zelfvertrouwen. 

Hij had het gevoel dat hij nergens terecht kon of dat zeker niet op zijn werk kon tonen, maar wilde het probleem wel aanpakken. Ik vond dit het perfecte voorbeeld van mensen die denken dat 'belangrijke' mensen sowieos veel zelfvertrouwen hebben. Het is dus niet altijd zo!

Ik wilde hem heel graag helpen en heb eerst met hem mindfulness geprobeerd en heb hem een cursus gegeven waardoor hij in het algemeen meer rust heeft gevonden. Op dat moment besefte hij nog meer dat hij toch nog dieper wilde zoeken naar zijn zelfvertrouwen. Toen heb ik hem de Online Cursus Zelfvertrouwen aanbevolen van Newstart, want ik had al van veel mensen positieve verhalen gehoord.

Newstart, wie zijn dat?


Newstart is een Nederlandse website die gemaakt is door Frank de Moei en Capedium Coaching. Als dit jou niks zegt, geen probleem, ik leg even uit wie ze zijn. Frank de Moei is een schrijver, een professionele coach die expert is een in het begeleiden van mensen die graag naar iets positiefs in hun leven toewerken. Hij is een grote gelover in jou als persoon. Hij gelooft dat iedereen potentieel heeft, maar dat sommige mensen gewoon moeten leren om het goed te ontwikkelen.

Hij lijkt mij dus zeer geschikt iets bij te leren over zelfvertrouwen. Zijn site wordt ook heel vaak gebruikt en er worden zeek veel online trainingen gedaan. Het is heel gemakkelijk dat het online is, zo kan je het zelf gemakkelijk inpassen in je schema en moet je geen moeite doen om je ook te verplaatsen.

Wat leren ze je? 

  • positieve verandering in je leven 
  • meer zelfvertrouwen 
  • beter in je vel voelen 
  • meer kans voor een succesvol leven 
  • meer communicatie-vaardigheden
  • beter vertrouwen in je werk 
  • betere sociale contacten 
  • je voelt je meer op je plaats

Daarom vertelde ik de vriend die problemen had met zijn zelfvertrouwen over deze site, en hij zag het helemaal zitten hier mee te beginnen. Hier beneden schrijf ik even neer hoe zijn ervaring hierbij uiteindelijk was.

Kan een cursus Zelfvertrouwen echt helpen?


De vriend had al langer moeite met zichzelf goed genoeg vinden en vertrouwen te hebben in zijn eigen kunnen. Daardoor begon hij vol zelfvertrouwen aan het programma. Het is een pad van 12 weken dat je volgt en je online krijgt aangeboden op een effectieve manier.

Na enkele weken in de cursus vertelde de vriend mij dat hij het moeilijk had. Het is een cursus die veel van hem vroeg. Niet enkel van 'tijd', maar vooral mentaal. Hij moest zichzelf echt onder ogen komen en zo echt leren zien en denken over wat goed was aan zichzelf. 

Dit vraagt veel inspanning. Hij heeft heel veel last van perfectionisme en voelde hoe moeilijk het was dit los te laten. Hij vond het soms gemakkelijker om kritiek te hebben op zichzelf dan om in te zien wat hij wel goed deed. Daarom moest hij echt wennen om zo een andere denkwijze aan te nemen.

Weer enkele weken later vroeg ik hem hoe het ging en hij was precies een ander mens, zeker als het over de cursus ging. Hij had er terug zin in, had het gevoel dat hij echt kleine veranderingen zag in zijn werk en in zijn manier van denken. 

Hij had het gevoel dat hij door al dat nadenken over zichzelf meer respect voor zichzelf had gekregen en daardoor ook een blijvend gevoel van zekerheid kon tonen op het werk. Wel merkte hij dat hoewel hij zekerder in zijn schoenen stond, het nog steeds moeilijk was om echt volledig te vertrouwen in zijn capaciteiten. 

Hij voelde wel dat die cursus van Newstart hem in de juiste richting duwde, maar was niet zeker dat dit ooit echt helemaal opgelost zou geraken.

Wanneer de cursus was afgelopen zag ik hem terug. Hij zei dat hij nu op een hele andere manier inzag hoe het leven kon zijn. Hij had het gevoel dat het beter ging, maar sommige dingen hielden hem toch tegen, omdat hij dacht dat er een bepaald beeld hoorde bij 'iemand die zelfzeker is'. 

In die cursus is hem geleerd dat je niet super assertief hoort te zijn of niet moet opscheppen om gewoon sterk in je schoenen te staan. Hij leerde dat dit echt van hem zelf uit moest komen en hij ook enkel zichzelf nodig had om vol zelfvertrouwen te zitten.

Wat na een cursus zelfvertrouwen?


Zoals iedereen, had hij schrik om na de ondersteuning van de cursus terug te vallen in zijn oude gewoontes. Niets bleek minder waar. Hij merkte op het werk beterschap, hij merkte dat hij zijn werk beter en liever deed. Ook merkte hij op sociale gelegenheden dat hij echt kon babbelen, ontplooien en zich minder zorgen maakte over wat mensen over hem dachten. Natuurlijk had hij ook wel eens een mindere dag, maar die heeft iedereen, hoeveel zelfvertrouwen je ook hebt.

Na zijn cursus merkte hij zelf ook dat zowel op het werk als bij zijn thuis of in sociale situaties, hij echt beter om kon met zaken en sterker in zijn schoenen stond. 

Hij heeft wel nog een bijkomende cursus Mindfulness gevolgd bij mij nadien omdat hij merkte dat die voor extra rust kon zorgen in zijn toch wel drukke leven. Hij leerde zo 2 dingen: meer zelfwaardering en meer leven in het hier-en-nu. Als ik hem nu zie, zie ik gewoon het geluk en de rust van hem afstralen.

Iedereen die wat moeite wil doen en er voor wilt gaan, ook al is het niet altijd even gemakkelijk, kan dit! 

Probeer zeker die Online Cursus Zelfvertrouwen van Newstart, ze doen echt geweldige dingen. 

Veel plezier !

Be happy !

Bettina Kegels

.