Wie is Eckhart Tolle?

01-06-2021

Wie is Eckhart Tolle?

Misschien heb je wel al van Eckhart Tolle gehoord? Of van zijn boek 'De Kracht van het Nu' (The Power of Now)? Maar wie is Eckhart Tolle eigenlijk? En waar staat hij voor?

Zijn Leven

Eckhart Tolle is geboren op 16 februari 1948 in Lünen, Duitsland. Hij studeerde aan de Universiteit van Londen en Cambridge, waarna hij in Cambridge werd aangenomen als wetenschappelijk medewerker.

Op zijn 29e ervaarde hij de wereld echter als een vijandige plaats. Hij kampte met een negatief zelfbeeld en vocht tegen het idee dat hij niet meer met zichzelf kon leven. Nacht na nacht werd hij wakker met deze panische angst tot zijn lijden zo sterk werd dat zijn denken ervan in elkaar stortte.

Toen hij de volgende ochtend wakker werd leek de wereld volledig herschapen. Zelf zegt hij dat hij pas veel later begreep wat er net was gebeurd. Volgens hem was die nacht zijn lijden zo groot geworden dat zijn bewustzijn geen andere keuze meer had dan zich lost te koppelen van zijn ongelukkige en angstige identiteit. Door deze complete loskoppeling stortte zijn 'lijdende zelf' volledig in. Het bestond niet meer.

Tolle legt uit dat hij door dit loslaten volledig in het Nu leeft. Zijn identiteit en rol waren niet langer belangrijk. Het was alsof zijn verleden was uitgewist en zijn toekomst niet langer belangrijk was. Enkel het Nu, dat had nog belang.

De sereniteit die hij uitstraalde na zijn veranderd bewustzijn zorgde ervoor dat hij geregeld aangesproken werd op straat. Mensen vroegen hem hoe hij die sereniteit bereikt had en hoe zij dit ook konden bereiken. Hij antwoorde steeds hetzelfde:

'Je hebt het al. Je voelt het alleen niet omdat je geest teveel lawaai maakt."

Zijn Visie

Uiteindelijk publiceerde hij in 1998 het wereldbefaamde boek 'The Power of Now', in het Nederlands 'De Kracht van het Nu'. Initieel kreeg het boek weinig aandacht, tot Meg Ryan in 2002 het boek aanbeval aan Oprah Winfrey. Deze laatste bekroonde het al snel tot een van haar favoriete boeken en van de ene dag op de andere werd het een bestseller.

Zijn visie ligt volledig in de aanwezigheid in het Nu. Volgens Tolle is dit de enige weg naar echte vrije wil. Immers, zegt hij, als je aan mensen vraagt wie ze zijn, dan vertellen ze je hun levensverhaal en misschien zelfs hun levensdoelen. Deze mensen hangen volledig af van het verleden en de toekomst. Hun beslissingen worden gedicteerd door hun ervaringen in het verleden. Dat is geen vrije wil.

Eckhart Tolle zelf is een bescheiden man die van zichzelf zegt dat hij niet speciaal is, zelfs volkomen onbelangrijk. Hij wil ook niet belangrijk zijn. Hij deelt slechts zijn ervaringen met anderen en omdat hij net als iedereen is, wordt zijn boodschap ontvangen door het publiek.

Tolle's boodschap is de volgende: Verlichting is mogelijk. Iedereen kan het bereiken. Je hoeft er geen eindeloos pad voor af te leggen. Je hoeft alleen een beslissing te nemen, namelijk om in het hier en nu aanwezig te zijn.

Conclusie

Eckhart Tolle is een mens zoals jij en ik. Nadat hij op zijn 29e een belangrijke, spirituele gebeurtenis meemaakte leerde hij in het hier en nu te leven, hetgeen hem heel wat rust en sereniteit bracht. Door middel van zijn boeken en lezingen deelt hij zijn ervaring met anderen zodat ook zij deze sereniteit kunnen vinden.

Wil je meer weten over de boodschap van Tolle? Of wil je aan het werk gaan om rust en kalmte te vinden in het hier en nu? Dan ben je op de juiste plaats! Aarzel niet om met mij contact op te nemen of schrijf je in voor mijn lessenreeks.

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over Mindfulness of het zelf proberen?