Wat iedereen zou moeten weten: Welk zout je het best gebruikt om af te vallen.

21-12-2019

Zout vs. zout

We weten allemaal dat teveel zout eten slecht is voor je gezondheid. Maar wist je ook dat het belangrijk is welk soort zout je eet?

Zout is een belangrijk voedingsmiddel voor ons lichaam. 

Enkel water is belangrijker dan zout. Het zorgt er onder andere voor dat ons zenuwstelsel goed werkt en dat onze cellen informatie kunnen uitwisselen.

Het keukenzout dat je in de winkel terugvindt, is echter behandeld en gezuiverd met chemische producten waardoor het uiteindelijk niet meer is dan een combinatie van natrium en chloor.

Natuurlijke zouten daarentegen, bevatten naast natrium en chloor nog heel wat andere belangrijke mineralen en spoorelementen. Zeker wanneer je probeert af te slanken is het belangrijk dat je voldoende van deze mineralen opneemt.

Ik geef je hieronder een overzicht van de drie gezondste zouten. Je kan deze zouten best aan het einde van de bereiding over je eten strooien. Wanneer je het toevoegt aan je kookwater of vroeg in het bakproces, dan lossen de mineralen op en ben je ze kwijt.

Keltisch zeezout

Je kan Keltisch zeezout verkrijgen als grijs zout of als wit tafelzout. Uniek aan dit zout is dat het, naast de gebruikelijke zoutsmaak, ook zoete en bittere tinten heeft. Het is bovendien het zout met het laagste natriumchloridegehalte ter wereld.

Keltisch zout wordt gewonnen op een 2000 jaar oude, Keltische methode, en dat in de Guérande-streek in Frankrijk. De winning gebeurt in kleimoerassen.

Het water wordt door een systeem van kanalen ondiepe kleimoerassen ingeleid. De klei zuivert het water in de loop van zo'n twee weken. In deze periode mengt de klei zich ook onder het water, waardoor het zout zijn grijze kleur krijgt.

Uiteindelijk wordt het water naar een apart bassin geleid waar het verdampt en het Keltisch zout achterlaat. Dit zout wordt dan handmatig opgeschept.

Keltisch zout wordt verder niet behandeld waardoor alle mineralen volledig behouden blijven. Het is dus een uiterst gezond zout.

Himalayazout

Van Himalayazout zal je misschien wel al gehoord hebben. Ik heb het toch al in de reguliere supermarkt zien staan.

Het zout bevat wel 84 belangrijke mineralen en spoorelementen. Volgens de legenden uit het zuidwestelijk Himalayagebied zou het zout afkomstig zijn van de 'oerzee'; de zee waaruit al het leven ontstaan is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Himalayazout al sinds oudsher bekend staat als geneeskrachtig. Dit zout versterkt het afweersysteem, stimuleert de stofwisseling, zuivert het lichaam, en vermindert onze drang naar verslavende middelen.

Ook Himalayazout wordt niet verder geraffineerd en telt dus als een natuurlijk zeezout.

Bamboezout

Bamboezout heeft zijn herkomst in de zoutpannen aan de westkust van Zuid-Korea en uit de Gele Zee. Het zout ontstaat uit een behandelingsproces dat beschreven werd door Kim Il-hoon. Het zout zou helende werkingen hebben en uiterst geschikt zijn voor ouderen en bij chronische ziekten.

De eerste stap voor het maken van bamboezout is het oogsten van drie jaar oude bamboe en deze versnijden in stukken van 70 tot 90cm. Deze stukken worden onderaan dicht gemaakt met rode klei en vervolgens gevuld met zout en ook bovenaan afgesloten met dezelfde rode klei.

Vervolgens maakt men met open vuur met dennenhout, en gaat men de gevulde bamboe boven dit vuur grillen, ook wel branden genoemd. Hierdoor worden de sappen, mineralen en spoorelementen van de bamboe, evenals de mineralen en spoorelementen in de klei, door het zout opgenomen.

Bamboezout wordt vaak niet slechts éénmaal, maar vaak tot negen maal gebrand. Negen is een belangrijk getal in Korea en het is ook aan het negenmaal gebrande zout dat de meeste geneeskrachtige eigenschapen worden toegeschreven.

Het is dus niet alleen belangrijk dat je je zoutinname beperkt, maar ook dat je een gezond zout eet. 

Heb je hier nog vragen over, dan mag je ons altijd contacteren.

Ben je geïnteresseerd in het creëren van een nieuwe levensstijl waardoor je duurzaam kan afvallen, dan kan ik je ons 'Slanklijners' programma aanbevelen.

Heb je hulp nodig om af te slanken? Of wil je aan de slag met je levenswijze?

Neem contact op en Profiteer NU van een GRATIS kennismakingsgesprek.

Het Slanklijners Team vindt het altijd fijn als je een reactie achterlaat.