Waarom ik vegetarisch eet

09-12-2019

Wanneer ik met vrienden ga eten, of bij familie op bezoek ben, moet ik altijd 'de moeilijke' spelen. 

Je kent dat vast ook, enkele vegetariërs die het altijd moeilijk maken een simpel gerecht te maken. Of je bent misschien zelf een vegetariër die de moeilijke uithangt. Wel, ik wil jullie tonen waarom 'moeilijk' doen niet altijd slecht is. Ook moet je vooral beseffen dat het heus niet zo moeilijk is je gerecht aan te passen. Wij vragen vaak niets extra, gewoon dat je het stukje vlees of vis niet in het gerecht doet en apart serveert, zodat wij het niet op ons bord krijgen. 

Vegetariër worden was geen eenvoudige beslissing. Net omdat ik dacht dat het een moeilijk overgang zou zijn, het moeilijk zou worden goede vervangers te zoeken en ik twijfelende of ik het lichamelijk wel gezond vond. Zo ben ik begonnen met wat research te doen en heb ik veel gevonden. Ik heb ook vooral veel dingen gevonden die fout waren of een verkeerd beeld schetsen. Om jullie de juiste informatie te geven, heb ik hieronder een korte uitleg gegeven. Lees even mee en je zal beter beseffen waarom vegetarisch zijn goed voor je is. 

Inhoud 

1. Wat is vegetarisch eten? 
2. Waarom vegetarisch? 
3. Is vegetarisch lekker? 
4. Wat zijn de voordelen? 
5. Waar moet je op letten? 
6. Wat met vleesvervangers? 

Wat is vegetarisch eten?

Ik wil beginnen met een hele simpele definitie te geven van vegetariërs. Vegetariërs zijn mensen die geen vlees en vis eten. Sommige vegetariërs weren enkel vlees, sommige enkel vis. Er zijn veel varianten. Er bestaan verschillende vormen van vegetariërs, afhankelijk of ze al dan niet ook eieren en/of melkproducten uit hun dieet weren.

Veganisten weren ze alle vier: vlees, vis, eieren en melkproducten. Dat is niet iets waar ik hier over ga praten, omdat dit niet mijn eigen levensstijl is. Ik eet wel vaker een veganistisch gerechtje, maar bestempel mezelf niet als veganist, want ik eet veel producten wel nog. 

Waarom vegetarisch?

Ik eet vegetarisch omwille van verschillende redenen. Ten eerste is een dieet met veel vlees ongezond. In vlees zitten zeer veel eiwitten en slechte vetten. Bovendien kan een dieet met veel vlees en weinig groenten een tekort aan voedingsvezels bevatten.

Verder wil ik ook helpen om de uitstoot aan broeikasgassen te verminderen en zo de klimaatverandering tegengaan. De veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle transport op de wereld samen (goed voor zo'n 13%).

Ook is de veehouderij verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing. We kappen massaal bossen om soja voor veevoeder te verbouwen en om weides te creëren. Zo verdwijnen er talrijke planten- en diersoorten.

Als laatste wil ik ook de erbarmelijk omstandigheden tegengaan waarin de dieren moet leven. De veehouderij bekijkt een dier als niet meer dan een bron van inkomsten. Ze worden niet meer gezien als een dier en worden dan ook afschuwelijk behandeld. 

Is vegetarisch lekker?

Daar antwoord ik graag volmondig 'JA' op. Hoewel heel wat vleeseters beweren dat ze niet voldaan zouden zijn zonder hun stukje vlees, kan ik uit ervaring zeggen dat vegetarisch eten evenzeer een voldaan gevoel geeft. Door te gaan experimenteren ontdek je al snel andere lekkernijen dan vlees.

Je leert lekkere combinaties van groenten kennen en er zijn zoveel verschillende groenten beschikbaar dat je eindeloos kan experimenteren.

Ook kom je al snel in contact met de wat minder goed gekende graansoorten, zoals bulgur en quinoa. Bovendien kan je ook kiezen uit enkele alternatieven voor vlees. Denk eens aan falafel balletjes of groenteburgers. Er is ook tofu, tempeh, seitan en sojavlees beschikbaar.

Kortom, je zal geen tekort in mogelijkheden ervaren als je vegetarisch gaat eten.

Wat zijn de voordelen?

Vegetarisch eten heeft verschillende voordelen. Ik som hieronder enkelen voor je op.

  1. Vegetarisch eten is goed voor het milieu. De veeteelt is een grote vervuiler, vooral op gebied van broeikasgassen en watervervuiling. Bovendien zorgt de vraag naar veevoeder er jaarlijks voor dat grote stukken bos gekapt worden. Kortom, minder vlees eten staat gelijk aan minder vervuiling.
  2. De veeteelt is allesbehalve diervriendelijk. Geloof de afbeeldingen van de koeien en varkens in de groene weiden niet. De realiteit is heel wat anders. Ook het slachten verloopt niet altijd op een humane manier.
  3. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een vegetarisch dieet minder risico lopen op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, enz. Dit komt omdat je met een plantaardig dieet weinig cholesterol en verzadigde vetten eet. Bijkomend hebben vegetariërs ook veel minder te kampen met obesitas.
  4. De slechte levensomstandigheden van de dieren in de veeteelt heeft, naast dierenleed, ook nog enkele andere nadelen. Zo krijgen de dieren overmatig veel antibiotica voorgeschoteld zodat ze niet ziek zouden worden. Deze antibiotica komt uiteraard ook in hun vlees terecht. Soms is zelfs al die antibiotica niet genoeg en krijgt de veeteelt te kampen met een besmettelijke ziekte. Gevolg is dat duizenden dieren nutteloos geslacht worden en dat, in sommige gevallen, ook mensen ten prooi vallen aan de ziekte.

Waar moet je op letten?

Een vegetariër (anders dan een veganist) hoeft niet noodzakelijk vitaminen of mineralen te slikken. Wel zijn er enkele zaken waar extra op gelet moet worden en raad ik aan om Vitamine B12 en een ijzer supplement te nemen. Lees daar meer over in mijn volgende blog

  1. Dierlijk ijzer wordt veel beter opgenomen dan plantaardig ijzer. Het is dus belangrijk dat je voldoende ijzerrijke groenten eet om je ijzerniveau op een goed peil te houden.
  2. Vitamine B12 is helemaal niet terug te vinden in plantaardige voeding. Wel kan je het opnemen uit zuivelproducten en eieren.
  3. Eiwitten zijn eveneens een voedingsstof die we veel uit vlees halen. Opnieuw bieden eieren en zuivelproducten de oplossing. Er zijn ook enkele plantaardige bronnen van eiwitten zoals peulvruchten, granen en noten.

Wat met vleesvervangers?

Heel wat mensen grijpen bij een vegetarisch dieet naar de zogenaamde vleesvervangers. Zeker wanneer je maar net met een vegetarisch dieet start, of wanneer je beslist slechts enkele dagen in de week vegetarisch te eten.

Vleesvervangers zijn geen absolute noodzaak als je vegetarisch eet, maar het kan wel wat extra variatie brengen in je menu. Er zijn verschillende soorten vleesvervangers, denk maar aan de 'vegaburgers', aan tempé of aan tofu. De vleesvervangers die je in de winkel vindt zijn bovendien vaak verrijkt met enkele noodzakelijke vitaminen en mineralen.

Anders dan sommige mensen denken is kaas geen volwaardige vleesvervanger. Kaas bevat geen ijzer en wel veel verzadigde vetten. Ook paddenstoelen zijn in dit opzicht geen volwaardige vervangers.

Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond. Vaak bevatten ze veel zout of zijn ze erg hoog in caloriegehalte. Het is dus aangeraden om het etiket van je vleesvervanger goed te bestuderen

Dus? 

Kortom, vegetarisch eten heeft heel wat voordelen, of je nu voltijds vegetarisch eet of slechts enkele dagen per week. Je helpt het milieu en vermindert het dierenleed. Bovendien is het goed voor je lichaam. Je zal ook merken dat het niet moeilijk is vegetarisch te leven, of toch niet zo moeilijk als de meesten niet-vegetariërs het doen uitblijken. Zoveel receptjes die goed vullen en geen vlees of vis bevatten. Je gaat nieuwe receptjes bedenken, vinden, ontdekken... waardoor je beseft dat vlees of vis het zelfs niet lekkerder kan maken! 


Ikzelf eet vegetarisch en heb nog geen enkele dag spijt gehad van mijn beslissing. Ik kom niets tekort en voel me goed in mijn vel.

Een vegetarisch dieet is, volgens mij, zeker een aanrader!

Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met onze gezellige kooklessen! De basis van onze kooklessen zijn gezellig, leerrijk en inspirerend om zo zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding.

Dit elke maand op donderdagavond.

Je kan gewoon het gemakkelijke en lekkere pad volgen!

Heel veel succes! 

PS: laat zeker weten als je vragen hebt! 

Meer inspiratie?