Vermijd deze voedingsmiddelen die je misschien elke dag eet

09-12-2019


Is alles wat we eten gezond?

Nee. Maar dat wist je hoogstwaarschijnlijk wel al. Met de huidige aandacht van de maatschappij wat betreft gezond eten worden we allerlei dingen aan- en afgeraden. Dat iedere dag frietjes bij het frituur halen een slecht idee is, weten we allemaal.

Dat veel groentjes eten aangeraden wordt ook.

Maar ondanks alle goede raad sluipen er toch nog voedingsmiddelen in ons dagdagelijks dieet die eigenlijk niet zo gezond zijn. Sommigen zijn zelfs kankerverwekkend.

Hieronder som ik enkele veel gebruikte producten op die je toch best uit je maaltijden weert.

Welke voedingsmiddelen kan je best vermijden?

Bereid vlees

Met bereid vlees bedoel ik niet alleen de reeds voorgebakken kipfilets, samen met puree of een zoetzuur sausje, maar ook worsten, het vleesbrood of de hespenworst van bij de beenhouwer, en alle andere stukken vlees die op één of andere manier reeds bewerkt werden.

Om bereid vlees er vers te doen uitzien, en om het lang te kunnen bewaren, worden heel wat chemische bewaarproducten gebruikt. Van enkelen daarvan, waaronder natriumnitriet en natriumnitraat, werd reeds aangetoond dat ze het risico op kanker vergroten.

Probeer dus eens wat vaker vlees van het menu te schrappen, of voor de biologische variant te kiezen.

Frisdrank

Rond frisdrank bestaat heel wat controverse, toch zijn we het er uiteindelijk allemaal over eens dat frisdrank ongezond is. Naast de grote hoeveelheden suiker bevat frisdrank vaak ook veel zuren en kleurstoffen. Deze hebben allemaal een negatief effect op ons lichaam en afvallen.

Light producten

In een poging om ons dieet toch wat gezonder te maken grijpen we vaak naar light producten. Toch moet je ook hier mee oppassen. De meeste van deze producten gebruiken aspartaam als zoetstof. De European Food Safety Authority heeft echter ontdekt dat aspartaam geboorte defecten en kanker kan veroorzaken.

Geraffineerd wit meel

Het hoge gehalte aan koolhydraten in wit meel verstoort onze bloedsuikerspiegel, met pieken als gevolg. Wit meel wordt veel gebruikt in kant en klare voedingsmiddelen, net vanwege dit hoge koolhydraat gehalte.

Kweekzalm

Zalm is één van de meest gekweekte vissen. Gekweekte vis heeft veel te kampen met waterverontreiniging en een veelvuldig gebruik van antibiotica. Dit wordt allemaal opgeslagen in het vlees van de vis. Ik raad bio zalm aan.

Geraffineerde suikers

Net zoals bij het wit meel zorgen geraffineerde suikers voor hoge schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Verder worden deze suikers makkelijk opgenomen door kankercellen, waardoor deze sneller kunnen groeien. Geraffineerde suikers vind je terug in verbazingwekkend veel producten: koekjes, cakes en ontbijtgranen, maar ook in veel vruchtensappen. Weet wel dat er zeker alternatieven bestaan.

Gehydrogeneerde oliën

Dit type oliën kan je terugvinden in kunstboters zoals margarine. Ze hebben als nevenwerking dat ze de structuur en flexibiliteit van celmembranen kan veranderen. Dit kan uiteraard nefaste gevolgen hebben op je lichaam. Heel wat bedrijven stappen af van het gebruik van deze oliën, maar toch kom je ze nog geregeld tegen. Kies in de plaats voor de juiste olijfolie of kijk welke de geschikte kokosolie is.

GMO's, Genetisch Gemanipuleerd Organismen

Voor de groei van GMO's worden vaak speciale pesticiden gebruikt. Deze pesticiden laten sporen achter op de planten, dewelke vervolgens in onze voeding terecht komen. Spijtig genoeg zijn GMO's maar moeilijk te vermijden. Je kan ze alleen voorkomen door voedsel te eten dat op natuurlijke wijze geteeld werd, of waarvan de verpakking aangeeft dat ze (gecertifieerd) organisch is.

Bespoten fruit & groenten

Net zoals bij GMO's kom je op bespoten fruit en groenten vaak sporen tegen van de pesticiden die ze erop losgelaten hebben. Zelfs na grondig reinigen zijn er nog sporen terug te vinden. Enkel biologisch of gecertifieerd pesticidevrij fruit en groenten is dus 100% veilig om te eten.

Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met onze gezellige kooklessen! De basis van onze kooklessen zijn gezellig, leerrijk en inspirerend om zo zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding.

Dit elke maand op donderdagavond.

Je kan gewoon het gemakkelijke en lekkere pad volgen!

Veel succes! 

PS: als je vragen hebt, stel ze zeker!