Ontdek hoe je je relaties kunt verbeteren

28-08-2020

De lessen waren heel interessant. Ik had even bang dat 11 weken wel heel erg lang waren, maar al snel begon ik uit te kijken naar de lessen en gaf het me informatie die heel leerrijk was. Je leert er niet alleen beter loslaten en perspectief krijgen, maar ook leer je dat alleen de huidige situatie van belang is om aan te pakken. Op die manier vond ik een echte rust.

Een ander voordeel vond ik dat de lessen online beschikbaar waren. Op die manier moest ik nooit stressen over tijd, en kon ik tijd vrijmaken wanneer het mij best uitkwam. Het lessenpakket bestond niet enkel uit theoretische inzichten, maar bood ook oefeningen aan. Daardoor was het nog interessanter er je eigen tijd voor te nemen.

Ik struikelde de eerste momenten wel over mezelf. Ik zag mezelf als een persoon die geen zorgen had en niets aan haar liet komen. Sommige dingen zaten toch dieper dan ik dacht. Wanneer ik dit ontdekte, ontdekte ik vooral hoe het voelde om echt alleen maar positieve energie te voelen in je lichaam. Ik kwam tot een soort van keerpunt waar ik pas echt inzag hoe positief het leven in elkaar zit en hoe je echt van elkaar kan genieten. 

Iedereen liefhebben... kan dat?

Ooit las ik eens 'je kan iedereen graag leren zien'. Goed, dacht ik, maar of je daar gelukkig van wordt, is iets anders... Toch merkte ik steeds weer dat ik beter kon samenwerken met de mensen waar ik gezonde en positieve relaties mee had. Ik begon me af te vragen of 'iedereen graag leren zien' misschien toch een vereiste is. Op die manier ging ik opzoek. Hoe kan ik iedereen accepteren en met iedereen een positieve relatie aangaan?

Zo kwam ik bij Newstart uit. Zij beloofden met de slogan 'maak moeizame relaties beter, los je relatieproblemen op' me een leven te geven vol positieve relaties. Ik volgde al eerder programma's bij Newstart, dus ik wilde ook deze wel een kans geven.

Ik zie mezelf als een persoon met een positieve instelling en ik heb een open geest. Maar, niemand is perfect en alles kan beter, dus ik wilde wel eens zien wat die training voor mij nog kon doen. Ik voel me al vrij goed rond mensen, dus verwachtte geen extreme veranderingen.

Niets was minder waar. Ik leerde heel veel in die cursus. Ik botste vooral op een grote reflectie van mijn leven. Zo zag ik dat bepaalde relaties me toch moe maakten en ik er toch spanningen van ervaarde. Dit was even moeilijk om in te zien, maar heeft me wel erg vooruit geholpen. Het programma deed me inzien waarom die relaties zoveel moeite kosten en wat een betere aanpak kon zijn. 

De website belooft je negen belangrijke zaken te leren. 


Ik wil die even overlopen om te tonen op welke manier ik er iets over heb bijgeleerd.

Oplossen van relatieproblemen

Ik had niet het gevoel dat ik echt diepe of grote relatieproblemen had. Voor mij heeft het dus niet zozeer relatieproblemen opgelost, maar mij wel doen inzien dat er geen reden is om problemen te creëren. Iedereen leeft in zijn bubbel en heeft zijn zorgen. Laten we er gewoon voor elkaar zijn en tonen dat we begrip hebben voor een situatie. Het belangrijkste dat ik leerde waardoor problemen vermeden konden worden, was communiceren. Communicatie brengt je zo ver, je mag gewoon geen schrik hebben je mond open te trekken... op een vriendelijke en toegankelijke manier natuurlijk.

Omgaan met lastige mensen

Dit leerde ik al snel. Er zijn geen lastige mensen. Enkel lastige situaties waardoor mensen zich gestrest voelen en zich zorgen maken, en dit slaat op hun gemoedsrust. Wanneer je even begrip opbrengt voor de situaties, zal je zien dat er geen lastige mensen bestaan.

Sneller echt contact maken

Die drempel van 'zou ik wel iets gaan zeggen, heb ik wel iets te vertellen', kan je doen wegvallen. In het programma leer je aan je zelfbeeld werken en leer je ook inzien met welke sterke schoenen jij in de wereld staat. Zo zal ik in dat ik helemaal geen bang meer moet hebben iets te zeggen of contact te maken met onbekende mensen.

Bewaken van je grenzen

Doordat ik me echt even terugtrok in mezelf, leerde ik inzien wat ik belangrijk vind. Op die manier leerde ik ook inzien wat mijn grenzen zijn en waar mensen zich niet moeten opdringen. Ik leerde dit op een gezonde en oprechte manier communiceren, zonder mensen te kwetsen of als 'lastig' te worden aanschouwd.

Effectiever communiceren

Zoals ik al vertelde, was dit de belangrijkste les. Alleen door goede communicatie creëer je gezonde relaties waar je een positief gevoel bij krijgt door die mooie manier van communiceren. Ik leerde op die manier wat ik kon verwachten en wat er aan de hand was. Geen verrassingen, enkel positiviteit en duidelijkheid.

Kiezen voor de juiste relaties

Sommige mensen zijn niet zo goed in communiceren, of zien het nut niet in van duurzame relaties. Dat is prima... het programma leerde me dat dit geen reden is om een relatie in een negatief daglicht te plaatsen. Nee, het is gewoon een ander soort relatie waar je daarom niet al je tijd en energie moet insteken.

Meer inzicht en begrip

Sommige mensen kan je niet veranderen, dat is ook niet nodig. Breng begrip op voor hun leven en bouw op die manier een gezonde relatie op. Het kan echt! Dit vond ik eerst moeilijker om in te zien, maar dit leert je met zoveel perspectief te kijken naar je relaties. Soms is dat wel echt nodig.

Stap voor stap begeleiding

11 weken lijkt echt wel lang. Dat is wat ik initieel dacht, maar waar ik al snel op terugkwam. Hoe interessant waren die weken wel niet? Met sommige oefeningen had ik wat moeite en miste ik wat duidelijke uitleg. 

Wanneer ik contact opnam voor een beetje extra begeleiding, was dat helemaal geen moeite voor hen. Ik voelde me heel welkom en kreeg een duidelijke uitleg.

Gegarandeerd resultaat 


Dat is uit mijn uitleg wel duidelijk denk ik. Probeer het zeker zelf en je zal het resultaat zelf zien! 

Je zal denken 'allemaal goed en wel, maar heeft het je relaties in de praktijk ook echt doen verbeteren?'

 Daar was ik ook vrij sceptisch over. Ik zag het me niet lukken dat ik ineens iedereen altijd graag kon zien. Wanneer ik terug met verschillende relaties werd geconfronteerd, zag ik toch in dat de cursus gezorgd heeft voor een nieuwe wereldblik. 

Ik kon ineens de andere persoon zijn of haar kant van het verhaal altijd zien. Zo snapte ik dat iedereen ook zijn eigen zorgen heeft en iedereen zijn manier van aanpakken hanteert. Dat is allemaal prima eigenlijk. Het draait allemaal om acceptatie voor de andere zijn visie.

Ik kan dus zeggen dat ik aangenaam verrast was, wow! Zeker het proberen waard. Zo zal je leren wat het positieve leven echt betekent en hoe belangrijk goede relaties daarin zijn. 

Liefs Bettina

.