Met deze 7 tips kies jij de perfecte olijfolie

09-12-2019

Je kent het vast en zeker wel: je staat voor de rayon in de supermarkt en weet niet goed welke fles olijfolie je moet kiezen. Er is dan ook zoveel keuze. Maar hoe weet je dat je de juiste keuze gemaakt hebt? Ik zet 7 tips voor je op een rijtje en vertel je ook meer over mijn persoonlijke favoriet.

Tip 1: kijk naar de naam "extra vierge"

Eerst en vooral moet je weten dat de kwaliteit van olijfolie door de zuurtegraad wordt bepaald. Hoe lager die graad, des te beter de olijfolie.

Extra vierge betekent letterlijk 'puur'. Het is een beschrijving voor de meest zuivere olijfolie.

Niet elke olijfolie krijgt deze term. De Europese Unie heeft namelijk strenge normen. Enkel olijfolie met een zuurgraad tussen 0,1 en 0,8% krijgt de naam Extra Vierge. Dit is olijfolie die alleen koudgeperst werd onder 28 graden.

Tip 2: kies voor donkere flessen

De lichtste flessen zijn vaak de goedkoopste. Toch kies je beter voor een donkere fles. De donkere kleur houdt het zonlicht tegen. De kwaliteit van olie wordt beïnvloed door licht, zo zou het een invloed hebben de voedingsstoffen en smaak. Ook glas is een betere optie dan een fles uit plastic. Daarnaast bewaar je de fles best op een donkere, koele plek.

Tip 3: laat je niet misleiden door de prijs

Oké, laten we eerlijk zijn: een lage prijs is natuurlijk beter voor onze portemonnee, maar wat als de kwaliteit niet goed is? Er werd vaak wat vals gespeeld met de prijzen in winkels. Zo probeerden ze de prijzen omlaag te krijgen en verkochten ze olijfolie met de beschrijving 'extra vierge' terwijl dit niet aan de normen voldeed. Ga daarom niet onmiddellijk voor de laagste prijs. Kies voor kwaliteit in plaats van kwaliteit.

Als je kwalitatieve olijfolie wilt, dan betaal je toch best zeker 8 euro voor een fles.

Tip 4: heeft de olijfolie een Europees kwaliteitslabel of een award gewonnen?

Een prijs kan de indicatie zijn van een goede olijfolie. Het geeft je daarom ook meer zekerheid van de kwaliteit.

Tip 5: let op enkele kwaliteitsparameters

Er zijn enkele zaken waar je zeker op moet letten:

  • Peroxidatie van olijfolie is niet goed voor de omega's
  • Vrije vetzuren in extra vierge olijfolie
  • Waxgehalte toont of er gesjoemeld is
  • MUFA toont je het aandeel omega 9
  • K270 vertelt je meer over de zuiverheid van de olijfolie

Ik leg de verschillende kwaliteitsparameters even uit.

Peroxidatie

Dit zegt iets over de mate waarin de olijfolie beschadigd is door zuurstof. Het is niet goed voor de omega 6 vetzuren. De beste olijfoliën hebben een peroxidatie van minder dan 10 en ze mogen wettelijk 20 niet overschrijden. Let hier dus goed op.

Vrije vetzuren

De vrije vetzuren geven de zuurtegraad weer van extra vierge olie. Deze zuurtegraad mag maximum 0,8% bedragen. Een laag gehalte aan deze vrije vetzuren is positief voor de smaak van de olie.

Het waxgehalte

De schil van olijven bevat wax, maar dit verdwijnt voor het grootste deel in de perskoek. Die wax toont je of de olijfolie wel degelijk extra vierge is. Extra vierge wil zeggen dat de olijfolie zo puur mogelijk is en dat het om een eerste persing gaat.

Wanneer de hoeveelheid wax hoog is, dan kan het zijn dat de olijfolie van tweede of derde persing is. De olijfolie is dan niet extra vierge.

MUFA

MUFA (voluit is dat monounsaturated fatty acids) zijn de enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit toont ons de omega 9 in olijfolie. Een hoog gehalte is heel goed voor de olijfolie.

K270

K270 is een afkorting voor kappa 270. Het toont de zuiverheid van de olijfolie. Als er andere stoffen inzitten zoals vocht van de takken of blaadjes, dan wordt dit gehalte groter. Hoe lager het gehalte aan K270, des te beter.

Tip 6: kijk naar de herkomst en producent van de olijfolie

De herkomst van de olijfolie en de producent kunnen je veel vertellen. Is het een groot of klein bedrijf? Voor kwaliteit kies je best voor de kleinere familiebedrijven. Daar telt de kwaliteit van olijfolie en niet de hoeveelheid.

Tip 7: kies liefst voor biologische olijfolie

Dit is misschien logisch, maar je kiest echt best voor biologische olijfolie. Het is niet enkel beter voor de natuur, maar ook voor jezelf. Olijfolie in de puurste vorm is het beste voor jouw gezondheid.

De aanrader

Na het lezen van deze verschillende tips ging ik zelf op jacht. Met alle informatie koos ik voor de olijfolie van Amanprana en Hermanos Catalan, een olijfolie die al 7 prijzen won waaronder die van beste organische extra vierge olijfolie. Deze olijfolie voldoet aan de 7 tips.

Ten eerste is deze olijfolie tot stand gekomen door een eerste koude persing en is het ook 100% biologisch. Daarnaast is het gebotteld in een donkere fles en gebeurt het telen, persen en bottelen ook op een landgoed.

Welke olijfolie is jouw favoriet? Ik ben natuurlijk benieuwd!

Deel het met mij hier beneden in een reactie.

Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met onze gezellige kooklessen! De basis van onze kooklessen zijn gezellig, leerrijk en inspirerend om zo zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding.

Dit elke maand op donderdagavond.

Je kan gewoon het gemakkelijke en lekkere pad volgen!