Is Mindfulness een therapie?

02-04-2020

Mindfulness: je hebt er waarschijnlijk wel al eens van gehoord. De laatste tijd wordt het steeds populairder.


Dat is natuurlijk geen wonder, want steeds meer mensen hebben last van een burn-out of stress. In onze drukke maatschappij wordt er dan ook veel van ons verwacht. Het continu moeten presteren eist zijn tol.

Ik krijg vaak de vraag of mindfulness wel echt hulp kan bieden bij het genezen van bijvoorbeeld depressies, angst of stress. Voor ik overga tot het beantwoorden van deze vraag, moet je natuurlijk de betekenis van het woord kennen. In dit artikel leer ik je alles over mindfulness en wat de voor-en nadelen ervan zijn.

Betekenis


Mindfulness kent haar oorsprong in het Boeddhisme. Boeddhisten gebruiken al duizenden jaren verschillende technieken die ook in mindfulness gebruikt worden. Denk hierbij maar aan meditatie en yoga.

Mindfulness betekent dat je aandachtig bent voor hetgeen wat er in het hier en nu met je gebeurt. Dit gaat over gevoelens, gedachten en sensaties. Je hebt er aandacht voor en oordeelt niet. Het laat je toe meer te genieten van de kleine dingen en het leert je omgaan met stress, piekeren en andere problemen. Daarnaast leer jij de dingen te accepteren!

In onze drukke maatschappij zijn we steeds bezig met het plannen, waardoor we niet stilstaan bij het nu. Daardoor krijgen we stress, wat voor lichamelijke klachten zorgt. Via mindfulness leer je met training en oefeningen aandachtig te zijn om zo beter om te gaan met stress en andere problemen.

De automatische piloot


Mindfulness is sterk verbonden met 'de automatische piloot'. Ken je het gevoel dat je ergens naartoe loopt maar niet meer weet wat je van plan was? Fysiek ben je aanwezig, maar je gedachten lijken ver weg te zijn. Dat noemen we 'leven op automatische piloot'.

Alles gebeurt automatisch en je lijkt je niet meer bewust te zijn van je gedachten. Daartegenover staat het leven in het nu, en dat is nu net wat je bij mindfulness leert. Je leert er terug genieten van die kleine dingen.

Is mindfulness een therapie?


Hier komen we bij het misleidende stuk van het verhaal. Mindfulness is eigenlijk geen therapie. Bij therapie worden bepaalde problemen opgelost door oplossingen aan te bieden. Dat is bij mindfulness niet het geval. Het vervangt dus geen therapie of medische behandeling. Bij mindfulness leer je de kunst van het aandachtig zijn.

Het probleem is dat veel mensen denken dat mindfulness wel een therapie is en dat ze hierdoor bepaalde verwachtingen hebben. Na een training zijn die verwachtingen niet ingelost en dat vormt dan ook het grootste probleem.

Wat je moet onthouden: mindfulness is geen therapie, maar kan wel veel voordelen hebben voor jezelf, hier ga ik nu verder op in.

Enkele voordelen


  • Je leer terug genieten van de kleine dingen
  • Je kan beter om met stress en andere klachten
  • Via training leer je omgaan met negatieve gedachten en emoties
  • Je leert innerlijke rust op te bouwen
  • Het is een gemakkelijke methode

Dit alles zorgt voor meer innerlijke vrijheid!

Hoe werkt Mindfulness?


Nu heb je waarschijnlijk de vraag: hoe werkt dit dan net?

Een simpel antwoord: je moet oefenen, oefenen en nog is oefenen.

Via verschillende oefeningen train je je aandacht en ook de kwaliteit van die aandacht. Hierbij gaat het om verschillende oefeningen zoals meditatie, yoga en ademfocus. Zo kan je bijvoorbeeld aan aandachtstraining doen. Hierbij wordt op één punt geconcentreerd. Je doet oefeningen waarbij de aandacht op één ding gericht wordt, dit kan de ademhaling of een bepaalde lichaamszone zijn. Zo word je je bewust van jouw innerlijk.

Wat nu? 


Je hebt nu gelezen hoe Mindfulness werkt. Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met mijn Mindfulness training. Die gaat stap voor stap tonen hoe jij een goed spiritueel pad kan bewandelen.

Deze online training is een gemakkelijke manier om vanuit je huis Mindfulness te leren.

8 weken lang, vol video's, tips, recepten, meditaties... en zoveel meer.

Je kan gewoon het gemakkelijke pad volgen!