Hoe word ik terug gelukkig met mezelf?

03-04-2020

Ik voel me ongelukkig maar heb alles.

Het is voor velen een herkenbare situatie: je hebt alles om gelukkig te zijn maar toch ben je het niet. Maar hoe komt dit nu, is er een verklaring voor? In dit artikel leg ik je uit hoe dit mogelijk is en geef ik je ook tips zodat je zelf op zoek kan naar geluk in jouw leven.

Een wijze les

Oké, je voelt je ongelukkig en je beseft dat je alles in je leven hebt. Het is eigenlijk goed dat je dit beseft want zo kan je er ook een les uit leren.

Veel mensen denken te weten hoe onze maatschappij werkt. Ze geloven dat hun geluk voortkomt uit bijvoorbeeld externe successen die ze behalen, hoe knap ze zijn of hun bezittingen. We leven in een materialistische wereld en een wegwerpmaatschappij. Als iets kapot is, dan koop je toch gewoon een nieuw item? We denken dat geluk te koop is.

Omdat de meerderheid van onze maatschappij dat gelooft, denken wij dat we hier echt gelukkig van worden. En natuurlijk willen we allemaal gelukkig zijn dus richten we ons op deze dingen: we willen er knap uitzien, we willen populair zijn, veel bezittingen hebben et cetera. Maar worden we er gelukkiger van? Nee, dat niet.

We worden er niet gelukkiger van maar het is wel een wijze levensles. Zo onthouden we dat geluk niet in bezittingen, populariteit of succes zit. Geluk maak je zelf!

Hoe word ik dan gelukkig?

Dat is een vraag waar veel mensen mee zitten. Wat is de oplossing voor een gelukkiger leven als je echt al alles in je bezit hebt? Je bent op zoek naar geluk maar piekert altijd omdat je niet weet hoe je dit moet bereiken.

In plaats van te focussen op al je bezittingen en succes, moet je een andere weg inslaan. Hierbij gaan we op zoek naar de weg naar geluk. Dit is de oplossing om gelukkiger te worden in je leven.

De weg naar geluk

Om geluk te bereiken moet je stilstaan bij een aantal zaken. Eerst en vooral moet je weten dat je geluk toelaat in het hier en nu. Het is geen eindbestemming die je kan bereiken in de toekomst. Gelukkig zijn dat doe je NU.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jij je realiseert dat geluk niet gevormd wordt door zaken zoals bezittingen. Eigenlijk heb je weinig nodig om gelukkig te zijn: al die zaken zoals populariteit en bezittingen zijn hindernissen op weg naar jouw geluk.

Tijdens de weg naar geluk wil je een aantal zaken leren.

  1. Je wilt genieten van en dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven.
  2. Je leert tevreden te zijn met datgene wat je al hebt, maar gaat wel verder op zoek om te ontdekken waar je nog meer naar verlangt.
  3. Je leert jezelf accepteren (jouw positieve en negatieve kanten).
  4. Belangrijk is dat je realiseert dat geluk in het hier en nu zit en NIET in de toekomst.
  5. Leer genieten van die momentjes van geluk. Hoe meer geluksmomenten je hebt, hoe gelukkiger je je zal voelen.

Hoe bereik je nu al deze dingen?

Er zijn eigenlijk geen regeltjes om geluk toe te laten in jouw leven. Maar je kan wel twee principes volgen om zo jouw geluk te vinden. Deze principes leg ik kort uit.

  • Alles begint bij jezelf

Dit is eigenlijk het belangrijkste principe. Om gelukkig te zijn is zelfkennis belangrijk. Je moet erachter komen wat je wil in het leven, waar je blij van wordt en wat jouw positieve en negatieve eigenschappen zijn. Door die zelfkennis kan je groeien. Je leert immers je positieve en negatieve kanten te accepteren.

  • Leef in het nu

Zoals eerder aangehaald is geluk iets wat je nu hebt. Focus op het heden en zorg ervoor dat je geniet van al die geluksmomentjes. "Als je een oog richt op het verleden, en een oog op de toekomst, dan ben je blind voor het heden." Een wijze uitspraak (van een onbekende auteur) die het perfect omschrijft. Je focust je best op het heden en leert terug te leven in het nu.

We focussen ons in deze materialistische maatschappij te veel op zaken. We denken dat we gelukkig worden van onze bezittingen, als we er goed uitzien of populair zijn. Eigenlijk is dit niet zo en hier schuilt een levensles in. We moeten teruggaan naar de eenvoud, liefde en aandacht voor jezelf en anderen. Leer gelukkig te zijn met de kleine dingen en dan zal je maar al te snel ontdekken dat jij eigenlijk wel genoeg redenen hebt om gelukkig te zijn!

Wil jij ook gelukkiger worden en het beste in jezelf naar boven halen? Dan is deze 6 weken durende training iets voor jouw dat je leven positief zal doen veranderen. Je leert er onder andere meer over:

  • De krachtige werking van onze gedachten
  • Hoe de wet van aantrekking voor je kan werken
  • Het spel tussen onze bewustzijnssystemen