Heb jij ook ergens spijt van?

03-04-2020

Ken je het gevoel dat je jouw leven wilt veranderen, maar niet weet hoe je hieraan moet beginnen? Het is een gevoel waar veel mensen mee te kampen hebben. De wil om te veranderen is er er wel, maar het lijkt alsof verandering in het leven langzaam verloopt.

Lees daarom even dit artikel en je zal zien dat jij spijt kan voorkomen en ook gewoon je leven kan omgooien. 

Als je hier meer hulp bij wilt, kan je een Life Coach contacteren. Lees hier meer daarover

Wat is spijt?

Spijt is het gevoel dat je een kans gemist hebt. Je hebt een opportuniteit aan je voorbij laten gaan. Zo had je misschien graag het gesprek op een positievere noot laten eindigen, of was het blauw kleuren van je haar toch niet zo'n goed idee.

Het is een pijnlijk gevoel, spijt, het besef dat je kans definitief voorbij is.

Vaak creëren we ook een heleboel 'wat als' scenario's. Ikzelf betrap me er af en toe toch op in dit denkpatroon verstrikt te raken.

Gelukkig kan je spijt voorkomen en loslaten. Hieronder heb ik 10 tips neergeschreven over het voorkomen en loslaten van spijt.

Hoe spijt voorkomen

 1. Neem je gezondheid niet als vanzelfsprekend
   Ik word vaak geconfronteerd met mensen die hun gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen. Vaak hoor je ze achteraf zeggen 'had ik maar ...'. Voorkom dat door aandacht te besteden aan je gezondheid. Zorg voor jezelf en geef spijt zo geen kans.
 2. Neem je eigen beslissingen
  Bepaal zelf hoe je leven eruit ziet. Laat anderen niet bepalen wat je moet/wil doen, maar beslis zelf. Zelf probeer ik wel steeds mijn beslissingen goed te overdenken, want het zijn vaak de impulsieve beslissingen waarvan je later spijt krijgt.
 3. Vermijd nutteloos entertainment
  Vandaag de dag lijken de mogelijkheden tot entertainment eindeloos. Hoewel ze je plezier bezorgen, bezorgen ze je geen voldoening. Het zijn lege ervaringen. Probeer je leven te vullen met ervaringen die je voldoening geven.
 4. Stel je geluk niet uit
  Je moet niet al je doelen bereiken om gelukkig te worden, nee, eerder omgekeerd, word eerst gelukkig en focus je dan op je doelen.
 5. Geld is slechts papier
  Geld mag nooit het doel van je leven worden. Net als entertainment bezorgt dit je een leeg gevoel. Verdien geld om te leven, leef niet om geld te verdienen.
 6. Wees eerlijk in je relaties
  Ben je gefrustreerd of gekwetst in een relatie? Uit dit gevoel en bespreek het. Heb je het gevoel dat je relatie je niet langer gelukkig maakt? Wees dan niet bang om ze stop te zetten. Ongeuite emoties vormen vaak een bron van spijt.
 7. Vertrouwen in jezelf
  Laat je niet in de weg zitten door een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent prachtig! Je bent sterk! Je bent geweldig! En laat niemand je ooit iets anders wijsmaken.
 8. Risico's nemen
  Durf af en toe eens een risico te nemen. Maak de beslissing weloverwogen, maar kies niet steeds voor de veilige optie. Het is vaak uit het risico dat je de beste ervaring opdoet.
 9. Geniet van het leven
  Laat je eens verwennen, wees je bewust van het leven, leef in het nu. Je mag gerust wat tijd voor jezelf nemen. Mindfulness kan je bovendien helpen bewuster te worden van het moment om zo meer rust te krijgen in je leven.
 10. Een positieve kijk
  Sta steeds positief in het leven. Een pessimistische kijk zal je blind maken voor de opportuniteiten om je heen. Zo voorkom je een gemiste kans.

10 tips om spijt los te laten

 1. Leer uit je fouten
  Je hebt spijt, want je hebt een fout gemaakt. Leer hieruit en voorkom herhaling.
 2. Ontdoe jezelf van je masker
  Wees jezelf, doe jezelf niet voor als iemand anders. Dat hindert je en voorkomt dat je eerlijk kan zijn. Bovendien is het vermoeiend.
 3. Kijk naar het geheel
  Het is niet meer dan normaal dat je naar je eigen rol in de gemiste kans kijkt, maar denk ook eens aan de anderen. Misschien heb je met je fout een vriend(in) heel erg blij gemaakt?
 4. Het is neutraal
  Vaak is spijt het gevoel dat je niet alles uit een situatie hebt kunnen halen. Je kan er ook anders naar kijken en erkennen dat je er niet slechter van geworden bent. Dat is ook belangrijk.
 5. Ongecontroleerd
  Iedereen heeft graag controle over de dingen. Het kan je helpen als je toegeeft dat je niet steeds over alles controle moet hebben. Misschien leidde een onvoorziene omstandigheid voor de beslissing die je nam?
 6. We groeien allemaal
  Ja, je bent er weer wat wijzer van geworden!
 7. Heb een open geest
  Misschien creëert hetgeen je nu spijt van hebt wel opportuniteiten in de toekomst? Bekijk de zaak met een open blik.
 8. Relativeer
  Ok, je auto was mooier geweest in het zwart dan in het grijs, maar hij rijdt wel heel erg goed. Alles heeft zijn positieve en negatieve kanten.
 9. Spiegel jezelf niet
  Heb geen spijt omdat iemand anders uit dezelfde beslissing betere resultaten gehaald heeft. Je bent je eigen persoon. Focus je op je eigen kwaliteiten.
 10. Verwacht niet teveel van jezelf
  Misschien heb je wel iets indrukwekkends gepresteerd, maar liggen je eisen wat te hoog? Het hoeft niet altijd meer of beter te zijn. Het is oké om gelukkig te zijn met wat je doet en gedaan hebt.

Tips die jij kan toepassen om je leven te veranderen

Als je wil veranderen moet je uit jouw comfortzone durven stappen. Je moet gedreven zijn en dat is iets wat veel mensen vaak niet hebben. Ze blijven maar dromen over het feit dat ze hun leven willen veranderen.

 • Ontdek wat je wil veranderen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Eerst moet je weten wat je wil veranderen.

Schrijf die doelen op en denk ook na waarom je dit wil veranderen. Dit laat je toe om beter na te denken over veranderingen.

 • Neem kleine stappen

Soms hebben we gewoon slechte gewoontes aangeleerd en is verandering daarom moeilijk. Met kleine stappen leer je die gewoontes af en laat je verandering toe in je leven. Begin bijvoorbeeld aan het begin van de dag 3 minuten met jouw belangrijkste taak van die dag. Soms kunnen we ons niet motiveren, maar je zal zien dat als je begint met die drie minuten, je waarschijnlijk minder moeite hebt om toch verder te werken! Zo leer je ook nog eens goede gewoontes aan.

 • Zoek iemand waarmee je samen kan veranderen

Verandering kan moeilijk lijken, daarom doe je dit best samen. De mens is sociaal van aard en het is gemakkelijker om dit met iemand samen te doen. Zoek een familielid, een vriend/ vriend of misschien je partner om samen verandering aan te gaan. Je zal zien dat dit direct veel sneller lukt.

 • Geef niet op, wees positief over jezelf

Als iets niet direct lukt, hebben we de neiging op te geven. Je steekt vaak de schuld op jezelf als het niet lukt, maar het is belangrijk om in jezelf te geloven. Je moet trots zijn op elke verandering die lukt, ook als het maar een kleine verandering is. Zoals eerder werd uitgelegd: je moet blij zijn met de kleine stappen en dingen die je bereikt.

 • Geef jezelf en iemand anders een compliment

Leer jezelf en anderen te waarderen. Neem 1 minuut de tijd en denk na wat je echt waardeert aan iemand. Geef deze persoon een compliment. Daarnaast mag jij jezelf ook een complimentje geven, zo werken we aan een goede dosis zelfwaardering. Denk 's avonds eens een minuut na over wat jij vandaag goed gedaan hebt. Als je dit elke dag doet, zal je zien dat zelfwaardering echt helpt om verandering in gang te zetten!

 • Vertel anderen wat jij wil veranderen

Veranderen doe je dus best niet alleen, er was al een tip die zei dat je op zoek moet gaan naar iemand waarmee je kan veranderen. Maar dit is niet alles: vertel anderen ook wat jouw doelen zijn.

Als je anderen daarover vertelt, weet jij dat ze jou kunnen aanmoedigen. Ze kunnen je vragen stellen en je ermee confronteren. Samen staan we sterk!

 • Wil niet te veel in één keer

Verandering kost tijd, dat vergeten veel mensen. Je moet kleine stappen nemen. Elke actie die je neemt geeft resultaat. Verwacht geen wonder binnen de dag, je moet verandering opbouwen. Neem stap voor stap acties. Je kan bijvoorbeeld een training bijwonen, of nadenken over jouw positieve eigenschappen en je doelen opschrijven. Al deze dingen zullen resultaat opleveren na verloop van tijd!

Deel deze goede dingen met elkaar, want zo steunen we elkaar!

Maak je dromen realiteit!

Wil jij hulp zodat jouw dromen realiteit kunnen worden? 

Dan ben je hier aan het juist adres. 

Je kan namelijk met mij bellen over hoe jij gelukkiger kan worden. 

Ik zal je tips geven, maar ook een luisterend oor bieden, zodat we samen tot de juiste oplossing komen! 

Hopelijk tot snel, 

Be HAPPY, 

Bettina en het Happy Team