Bewust op zoek naar verandering? 

22-06-2021
    Het bewust-Zijn

Bewust-Zijn is eigen en uniek aan de mens. Het ligt aan de basis van ons vermogen om gelukkig of juist ongelukkig te zijn. Dit uitzonderlijk vermogen geeft ons eigenschappen die bij dieren niet of in mindere mate terug te vinden zijn:

  • Het maakt ons Vrij
  • Het maakt ons Doelgericht
  • Het maakt ons Doelbewust
  • Het geeft ons Ondernemingskracht

Het proces van evolutie geeft steeds meer Bewust-Zijn naarmate het verder vordert.
En op dit gebied staan wij als mens momenteel het verste.

Ken je dat gevoel?

Ken je dat gevoel dat je niet (nooit) bereikt waar je naar verlangt?

Ieder van ons weet toch waar we naartoe willen? Of wat we willen bereiken? Waarom geraken we daar toch nooit?

Iedere verandering voelt steeds weer aan als een sprong in het diepe. En steeds stellen we ons de vraag: Gaat die verandering ook verbetering met zich meebrengen? Of je gaat je afvragen of dit wel past bij de persoon die jij in jezelf ziet.

Al onze herinneringen, en zeker die kleine waarschuwingen van toen het fout liep, dragen wij in ons mee en noemen wij het 'ego'. Het ego vormt als het ware een onbewuste rem op verandering, een onbewuste angst dat het allemaal fout gaat lopen. Maar hoe kunnen we ons hier bewust van worden en ons er tegen wapenen?

Ken je dat gevoel dat er iets 'mis' is met onze huidige samenleving?

Voelen we niet allemaal dat het zo niet verder kan? Wordt er niet steeds vaker gefluisterd dat er verandering nodig is? Dat het allemaal op de klippen zal lopen? De zoveelste crisis?

We leven in een zeer mannelijke, rationele en starre samenleving. Er is meer plaats nodig voor het 'voelen', voor liefde en voor vrouwelijkheid. Er is vraag naar een persoonlijkere samenleving, waar plaats is voor diversiteit en identiteit.

De eerste protesten komen op gang. Laten we hopen dat deze leiden naar een gouden middenweg. Een balans tussen yin en yang.

Ken je dat gevoel alsof je nooit uitgeslapen bent?

Uiteraard moeten we blijven functioneren in onze huidige samenleving. Deze gaat immers niet van de ene dag op de andere veranderen.

Maar de onbalans maakt ons moe. Het voortdurend aan de kant duwen van onze vrouwelijke eigenschappen is uitputtend. Maar we geven het niet toe, we moeten mee.

'Moeten' is al veel te lang een vast begrip. Wanneer is het weer eens tijd voor 'mogen', of 'kunnen'?

Stilstaan in het 'nu'

Zet je even neer. Geef de voortdenderende trein die je leven is even een rood licht.

Wat zie je? Wat voel je? Waarom doe je dit niet vaker?

Mensen hebben stilstand nodig om zich los te weken van het verleden en om zich te realiseren dat de toekomst niet in steen is gebeiteld. Stilstand is nodig om een heldere kijk te krijgen je leven. Stilstand is nodig om te genieten van het leven, de essentie ervan te begrijpen.

Stress, en het eeuwige 'meer, meer, meer' zitten deze stilstand in de weg. Het neemt onze door evolutie verworven vrijheid weg. Ook de normen en waarden van onze maatschappij beperken stilstand en vrijheid.

Wat nu?

Zoals zovelen ben je misschien wel op zoek naar de werkelijke waarden van het leven? Of naar een moment van stilte in dit eeuwige voortrazende tijdperk?

Maar hoe begin je daar nu aan? Gelukkig zijn velen je al voor gegaan. Schrijvers en sprekers zoals Eckhart Tolle en Gerbert Bax reiken ons al heel wat informatie aan.
En uiteraard kan je starten met iedere dag even stil te staan.

Graag begeleid ik je op je zoektocht. Ik nodig je uit om samen met mij opnieuw in balans te komen en je leven voor goed te veranderen!

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over een bewust leven?