8 belangrijke voordelen als je stopt met het eten van tarwe

06-12-2019

Tarwe-allergie en glutenallergie, je hoort bijna niks anders meer.

De voorbije decennia sleutelden wetenschappers intensief aan tarwe om de opbrengsten te verhogen en de gevoeligheid voor externe factoren te verminderen.

Resultaat: een tarwesoort die zoveel genetische verschillen vertoont met de oorspronkelijke tarwe dat ze ook heel andere gevolgen heeft voor onze gezondheid.

8 belangrijke voordelen

1. Gewichtsverlies

Tarwe zou wel eens een grotere schuldige kunnen zijn voor overgewicht dan al de rest. De groeiende aanwezigheid van tarwe in alles, is gelijklopend met onze toename van lengte in de breedte :-).

Te veel glucose wordt opgeslagen als vet. Na de sugarhigh, volgt de sugardip: na 2 uurtjes heb je weer honger, denk je. Je suikerspiegel is weer gezakt en je hebt opnieuw iets nodig. Bovendien zorgt tarwe door bepaalde stoffen voor een lichte 'roes' na het eten van tarwe alsook voor een goede vulling van onze maag, vulling van onze leegten.

2. Minder risico op suikerziekte

Overgewicht betekent vaak meer buikvet, betekent slechtere reactie op insuline, betekent mogelijkheid tot diabetes (type 2). Het goede nieuws is dat je de redenering ook kan omkeren: je kan type 2 diabetes genezen door te stoppen met koolhydraten eten, waaronder tarwe.

3. Gezonde darmen

Zo'n 80% van de eiwitten in moderne tarwe zijn gluten, voor vele mensen moeilijk verteerbaar. Gluten beschadigt bij deze mensen het slijmvlies van de darmen, waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden en ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht komen. Mogelijks met allerlei aandoeningen tot gevolg, zoals bv. auto-immuunziekten, allergieën, astma, eczeem, enzovoort.

4. Tophart

'Slechte vetten' en cholesterol zijn niet de grote boosdoeners voor hart- en bloedvatenproblemen. Stress en verkeerde voeding zijn belangrijker. Tarwe is voor vele mensen slecht en veroorzaken ontstekingen. De cholesterol probeert dit op te lossen in de bloedvaten. Te veel ontstekingen doordat er altijd maar verkeerde voeding bijkomt, kan de cholesterol niet aan, en je bloedvaten slibben dicht.

5. Sterke botten, gezonde gewrichten

Te veel (buik)vet geeft dus ontstekingen, die ook artrose in de hand kunnen werken. Artrose is dus meer dan alleen een slijtageziekte. Tarwe is ook verzurend, wat kan leiden tot het onttrekken van calcium in onze botten, met osteoporose als gevolg.

6. Anti-aging

Tarwe zorgt zoals gezegd voor hoge bloedsuikerspiegels, wat kan leiden tot 'glycatie': een proces waarbij suikermoleculen gaan kleven aan eiwitten. In onze huid bevinden zich collageen en elastine. Zij zorgen ervoor dat onze huid flexibel is. Wanneer suikermoleculen zich hieraan binden, verharden de structuren, verliezen aan elasticiteit met rimpelvorming en cellulitis als gevolg.

Ook andere organen en structuren van je lichaam kunnen op een gelijkaardige manier door glycatie worden aangetast, bvb je aders, je ogen, ...

7. Stralende huid

Acné, psoriasis, ... worden ook teruggedrongen door tarwe te schrappen uit je menu. Huidaandoeningen gaan heel vaak gepaard met een probleem 'binnenin' of zijn gewoon een uiting van je lichaam dat wil zeggen: 'Ik wil dit niet, ik gooi al die gifstoffen er weer uit'. En dan verschijnen de puisten, plekken, jeukende rode allergietoestanden.

8. Je brein op kruissnelheid

Tarwe kan je brein en zenuwstelsel aantasten. Studies hebben aangetoond dat mensen die stopten met tarwe, minder stemmingswisselingen, depressies, hallucinaties en manieën hadden - als ze hiermee kampten natuurlijk - alsook een aanzienlijk verbetering van evenwichtsstoornissen of gevoelsverlies in armen en benen.

Smakelijk zonder tarwe tips

  • Eet groenten, véél groenten. Ze passen bij elk moment van de dag, zelfs bij het ontbijt.
  • Eet seizoensfruit uit eigen streek. Op de website van Velt vind je hierover alle info.
  • Eet een handjevol noten elke dag en gebruik zaden en pitten: supergezond!
  • Gebruik olie: olijfolie (wel opwarmen, niet verhitten), kokosolie (warm, koud, om te frituren, altijd goed) en boter zijn de toppers.
  • Eet eiwitten, maar niet te veel: weeg je 70 kg? Eet dan 70 gram eiwitten per dag (of minder). Denk ook aan de dieren en geniet ook van vleesvervangers zonder ongezonde toevoegingen en ga dus voor bonen, tofu, tempeh, soja, speltseitan, bio-eitjes en voor de vleeseters biovlees, -vis, enz.
  • Eet andere granen, maar beperkt. Ze doen allemaal je suikerspiegel sterk stijgen. Quinoa bvb is mijn favoriet, want het is eigenlijk geen graan, ook al kan het als graan gebruikt worden. Het is eigenlijk een plant, een groente dus. Ideaal!
  • Drink veel water en groene thee.

Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met onze gezellige kooklessen! De basis van onze kooklessen zijn gezellig, leerrijk en inspirerend om zo zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding.

Dit elke maand op donderdagavond.

Je kan gewoon het gemakkelijke en lekkere pad volgen!