De Slanklijners

IN 10 WEKEN SLANK, MOOI EN GELUKKIG

Dag 55

Afslanktip

Welkom op dag 55! ☀


Lieve Slanklijner, 

Klaar voor weer een nieuwe gewoonte? Als alles goed gaat, heb je nu al 6 gewoontes die je leven op een goede manier hebben omgegooid. 

Vandaag komt daar een zesde gewoonte bij! Merk je ook dat de gewoontes eigenlijk heel eenvoudig zijn, zolang je het heel bewust doet? Je zal merken dat zoveel te langer je de gewoontes toepast, dat dit bijna onbewust gaat. Toch kunnen ze wel echt een verschil maken! 

Onthoud dat gezond leven vooral draait om die gewoontes die je altijd al had om te draaien tot goede gewoontes!

Succes! 

Eet meer goede vetten 

Wat zijn gezonde vetten? 

Al die vettige dingen zijn niet goed voor je. Dat is een idee dat iedereen heeft, en voor een groot deel klopt. Hoewel, er zijn ook vetten die wel goed voor je zijn, en je zeker moet gebruiken bij het koken. 

Bepaalde vetten zijn goed voor je gezondheid en je hersenen hebben hier zelfs nood aan. Hersenen bestaan namelijk voor een groot deel uit vet. Als die het juiste vet krijgen, kunnen ze beter functioneren. Let wel op, als je niet het juiste vet krijgen, kunnen ze verharden en kunnen slechtere mentale functies het gevolg zijn. 

Het is daarom belangrijk de juiste vetten te kiezen, en vooral de 'niet-geraffineerde' versie te kiezen of te gaan voor 'bewerkte' plantaardige olie. Die zijn allemaal niet meer 100% natuurlijk, en dat willen we vermijden. 

Kokosolie

Eentje daarvan is koksosolie. Je zal er wel al over gehoord hebben, het lijkt wel de nieuwste trend. Het is niet zomaar een trend, ook wetenschappers zijn mee met de positieve eigenschappen van kokosolie. 

Kokosolie is een verzadigd vet, maar geen paniek, het is een goed vet. We hebben het nodig voor een gezond lichaam en gezonde geest. Je haalt er bovendien veel calcium en magnesium uit. Ze versterken ons immuunsysteem. Ook onze longen en hersenen kunnen dit zeker gebruiken. 

Kokosolie bevat bovendien geen transvetten, iets wat andere verzadigde vetten wel bevatten, wat net zo slecht is voor je cholesterol. 

Kokosolie wordt vrijwel onmiddellijk opgenomen door je lichaam, waardoor je direct energie krijgt en je ook minder snel last hebt van overgewicht. Het is belangrijk wanneer je lichaam geen suiker meer heeft om te verbranden, je die brandstof toch nog hebt. 

Grasboter

Nee, geen gewone boter, ook geen margarine... Boter mag nog steeds wel aanwezig zijn in je keuken, maar kies dan voor de gezonde variant. Kies voor boter die komt van grasgevoerde runderen. Ook moet het biologisch zijn.  Zo kom je tot grasboter. 

Margarine is niet goed voor je. Je zou denken van wel, maar hier gaat een serieus chemisch proces aan vooraf, wat maakt dat elke goede stof wordt afgebroken tijdens dat proces. Er worden bovendien kleurstoffen aan toegevoegd, wist je dat het oorspronkelijk vrij grijs is van kleur? 

Grasboter daartegenover is wel heel goed voor je. Het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen zoals CLA en Omega 3, én bovendien heb je minder kans op hartaanvallen. 

Olijfolie 

Olijfolie bevat gezonde stoffen, zoals omega 9. Dat is net zoals bij avocado's en noten. Ook bevatten olijven antioxidanten en calcium. 

Olijfolie kan wel erg bewerkt zijn. Daarom is het belangrijk voor de juiste olijfolie te kiezen. Kies voor extra vergine. Dit is olijfolie van de eerste persing en heeft dus de beste kwaliteit. Kies best voor 'pure' extra vergine. Deze wordt op een natuurlijke en koude manier geperst. Hij wordt ook uitdrukkelijke gecontroleerd. Deze is ook geschikt bij het verhitten. 

Andere onverzadigde vetten 

De onverzadigde vetten die we nodig hebben bevatten veel omega 3. Wel belangrijk om te ween is dat ze koudgeperst zijn en dus al hun waarde verliezen wanneer je ze warm maakt. Voorbeelden hiervan zijn walnoot, hennep, lijnzaad... 

Waarom? 

De grootste reden om voor gezonde vetten te kiezen, is zodat je niet langer wordt blootgesteld aan de chemische versies ervan. Er worden chemische solventen gebruikt, waarvan ze hopen dat ze verdwijnen bij het opwarmen van de stof, maar 100% zekerheid hebben we daar niet voor. 

Het wordt bovendien niet altijd op het etiket vermeld, daarom dat je jezelf moet bewust maken van de risico's, daarmee helpen we je. Wanneer er gehydrogeneerd op het etiket staat, kan je het best in de winkel laten. 

Wanneer je geraffineerde vetten koopt, zullen er een heleboel stoffen ontbreken die wel aanwezig zijn in gezonde vetten. Zo zullen er geen mineralen als calcium of magnesium inzitten. Ook vitamine E is een belangrijke stof dat je zal mislopen. 

Waarom raden wij het merk Amanprana aan? 

Amanprana is een klein familiebedrijf, waardoor je zeker bent dat ze zorg dragen voor hun producten. Ze maken bio kokosolie, die dus heel goed is voor je gezondheid. De kokosnoten worden in Sri Lanka geplukt en wordt daar de gelukkigste kokosolie ter wereld genoemd. Het helpt dus niet alleen jou in de keuken, maar helpt de lokale welvaart daar ook nog eens! 


Het is koudgeperste kokosolie, die voldoende tijd krijgt om te rusten. Je kan deze niet alleen gebruiken in de keuken, maar ook in de badkamer. Het kan gebruikt worden als make-up remover, als scheerolie, als massageolie... 

Als je meer wil weten over de voordelen, bekijk dan zeker hun site eens! 

Opdracht deze week 

Probeer deze week enkel gezonde vetten te gebruiken. Wij raden aan om op de site van amanprana te kijken welke je best gebruikt. Het is eenvoudiger dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld naar de gerechten die jou al wat inspiratie kunnen geven. 

Recepten

Op jouw succes en tot morgen, 😉

Je grootse supports

Bettina en het Slanklijners Team

Je staat niet alleen, stel al je vragen in de "Slanklijners Lifestyle Club". Wij staan voor je klaar.

Wij bij de Slanklijners zijn zeker dat dit jou lukt! 

Heb je zelf ideeën? 

Het Slanklijners Team vindt het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Praat mee in de Slanklijners Lifestyle club!