Happy Life


Gelukkig, Gezond en Geweldig leven 

 Dag 44

Goedemorgen op dag 44☀

Goedemorgen lieve vriend,


Vandaag vertel ik je iets waar je vaak niet aan denkt, of niet eens weet dat je het kan eten. 

Neem de informatie van harte en gebruik hem ook in je dagelijks leven. Je kan het integreren in je leven en zo op een gezonde manier verder leven. 

Zet je nog een keer in, maar blijf vooral volhouden, ook op lang termijn. 

Wij weten dat je dit kan, dus ga ervoor! 

Succes! 

Wat zijn zaden?

Zaden zijn dat deel van de plant waaruit nieuwe planten kunnen groeien. Om de overlevingskans/groeikansen van het zaadje zo groot mogelijk te maken, wordt het zoveel mogelijk voedingsstoffen meegegeven.

Zaden zitten boordevol vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen en vetzuren. Dit maakt zaden net zo gezond. Naast al deze gezonde voedingsstoffen zitten er in zaden ook aardig wat vetten en calorieën. Zaden zijn dus heel gezond indien je ze met mate eet.

Hoe zaden gebruiken?

Zaden kan je het best bewaren in gesloten verpakking en op een koele, droge, donkere plaats. Ze hebben een houdbaarheid van twee maanden in de koelkast en twee jaar in de diepvries.

Je kan zaden op allerlei manieren gebruiken in je dieet. Best eet je zaden rauw omdat ze dan het meeste van hun vitaminen behouden, maar je kan ze ook licht roosteren om ze meer smaak te geven.

Je kan ze toevoegen aan je salade of wanneer je aan het wokken bent. Je kan ze ook zo eten als tussendoortje, of ze 's ochtends toevoegen aan je muesli.

Welke zaden kan je eten?

  • Chiazaad

Chiazaad is de laatste jaren sterk opgekomen, en niet zonder reden.

Het zaad is afkomstig van Midden-Amerika en was al gekend bij de Azteken. Het bevat meer ijzer dan spinazie, meer antioxidanten dan blauwe bessen en meer magnesium dan broccoli. Chiazaad heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel, het verlaagt je cholesterol en helpt je spijsvertering. Bovendien neemt het veel water op waardoor ze de maag vullen en de nood aan snacks verminderen.

  • Lijnzaad

Net als chiazaad helpt lijnzaad met de bloedspiegel en helpt het tegen hongergevoelens. Bovendien gaat het ontstekingen tegen. Lijnzaad bevat naast omega-3 vetzuren en vezels ook fyto-oestrogeen, wat kan helpen bij PMS en de menopauze.

Je koopt best gebroken lijnzaad of je kan je lijnzaad ook zelf malen. Dit verbetert de vertering van het zaad.

  • Maanzaad

Maanzaad is het zaad van de papaver plant. Het heeft een heerlijke, nootachtige smaak en is rijk aan antioxidanten, vezels, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, B-vitamines, ijzer, kalium, calcium, magnesium, en vele andere voedingstoffen. Vaak kan je maanzaad terugvinden in muffins en brood.

  • Sesamzaad

Ook sesamzaad is rijk aan vezels en een hele reeks aan mineralen. Het is één van de oudste zaden die gebruikt werd om olie van te maken. Je kan sesamzaak ook terugvinden als Tahin pasta.

Sesamzaad verlaagt de cholesterol, verhoogt het gehalte vitamine E en stabiliseert je bloeddruk.

  • Hennepzaad

Ondanks het feit dat hennepzaad het zaad van de Cannabis plant is, heeft het geen drogerende effecten. Het bevat alle 20 aminozuren, inclusief de aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Verder zit het vol omega-3 en omega-6 vetzuren, en meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • Zonnebloempitten

We hebben allemaal als kind (en hoogstwaarschijnlijk ook als volwassene, laten we eerlijk zijn) wel eens de zwart-witte pelletjes van zonnebloemzaden opengebroken om de pitten te kunnen opeten. Deze lekkere snack lever calcium, ijzer, selenium, mangaan, zink en koper aan, alsook de vitaminen E en B-complex, en foliumzuur. De onverzadigde vetzuren in de zonnebloempitten zijn goed voor je cholesterol en de polyfenolen die ze bevatten verlagen het bloedsuikergehalte.

  • Pijnboompitten

Hoewel pijnboompitten aardig wat calorieën bevatten, zijn ze erg gezond. Ze bevatten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die je cholesterolgehalte positief beïnvloeden. Verder zitten ze ook boordevol vitamine E en B-complex, ijzer, mangaan, zink, calcium, selenium en kalium.

Conclusie

Dat zaden gezond zijn en hun plaats in ons dagdagelijks dieet verdienen valt niet te ontkennen. Naast alle mineralen, vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen die ze aanleveren, hebben veel zaden ook het effect dat ze het hongergevoel verminderen. Ze kunnen je dus zeker helpen bij een gezond leven.

De lijst met gezonde zaden is uiteraard langer dan die enkelen die ik hier in mijn blog heb opgesomd. Ga zeker eens op zoek als je graag nog meer informatie verzamelt over de positieve eigenschappen van zaden.

Op jouw succes en tot morgen, 😉

Je grootse supports

Bettina en het Happy Team

Je staat niet alleen, stel al je vragen in de "Happy Life Club". Wij staan voor je klaar.

Heb je zelf ideeën? 
Praat mee in de Happy Life Club!