Happy Life


Gelukkig, Gezond en Geweldig leven 

 Dag 31

Goedemorgen op dag 31! ☀
Hé lieve vriend,

Hoe vaak zeg je wel niet 'nee, ik denk dat het zo in elkaar zit' of 'ik denkt dat dit een beter idee is'. Hoe kom je tot die gedachten? Ze worden gevormd door je overtuigingen. Die heb je in je hoofd en beïnvloeden wat je denkt van wat anderen zeggen, maar ook wat je rond je ziet. 

Ze hebben meer invloed op je dan je zou denken. Daarom is het ook heel belangrijk dat je weet wat je overtuigingen zijn en hoe ze in je hoofd zitten. Wij gaan je daar vandaag mee helpen. 

Leer wat meer over hoe ze in je hoofd terecht komen en je zal er op een betere manier mee kunnen omgaan. 

Succes! 

Mijn overtuigingen

Iedereen heeft zijn eigen overtuigingen, dingen waarin men steevast gelooft dat ze waar zijn. Ze geven vorm aan onze perceptie van de realiteit. Ze bepalen hoe we dingen interpreteren en hoe we op bepaalde zaken reageren. Met andere woorden, onze overtuigingen hebben een sterke invloed op ons leven.

Het ontstaan van een overtuiging

Overtuigingen kunnen op verschillende wijzen en op alle leeftijden ontstaan. De belangrijkste periode voor de vormgeving van overtuigingen is - niet verrassend - onze kindertijd.

Tot ons zevende levensjaar absorbeert ons brein alles wat er rondom ons gebeurt zonder het te filteren of er een referentiekader bij te plaatsen. De zaken die je in die periode veel te horen krijgt - bv. 'je bent te dik', 'je bent dom', maar ook 'je bent goed in rekenen', 'je maakt snel vrienden' - ga je aannemen als de waarheid en omzetten naar een overtuiging.

Dat heel wat van onze overtuigingen worden gevormd als kind is heel belangrijk om te beseffen, zeker als we er rekening mee houden dat deze overtuigingen zich vaak sterk uiten in ons volwassen leven, zonder dat we ons hiervan bewust zijn.

Maar ook na de kindertijd kunnen er overtuigingen ontstaan. Herhaalde gebeurtenissen kunnen je er bijvoorbeeld van overtuigen dat je iets niet kan. Als je iemand in je een omgeving een bepaalde handeling steeds op dezelfde wijze ziet uitvoeren, dan kan het zijn dat je dit als de enige correcte wijze gaat interpreteren.

Positieve en negatieve overtuigingen

De invloed die een overtuiging op je leven heeft kan zowel positief als negatief zijn. Positieve overtuigingen zorgen ervoor dat je je doel kan bereiken. Negatieve overtuigingen belemmeren je en staan je doel in de weg.

Overtuigingen worden ook wel eens 'zichzelf waarmakende voorspellingen' genoemd. Omdat we zo steevast in onze overtuiging geloven, gaan we deze ook waarmaken. Denk je dat je iets niet kan, dan zal je het ook nooit kunnen, je overtuiging staat je in de weg. Omgekeerd kan ook; als je er vast van overtuigd bent dat je iets kan leren, dan zal je het ook leren.

Wetenschapper Bruce Lipton deed onderzoek naar het effect van overtuigingen en kon aantonen dat ze ons zelfs op genetisch niveau beïnvloeden. De invloed van een overtuiging valt dus niet te onderschatten.

Overtuigingen zijn geen feiten

Goed nieuws: je overtuigingen zijn geen vaststaande feiten! Gezien de grote invloed die onze overtuigingen hebben op ons leven, is het zeker aangewezen ze eens onder de loep te nemen en eventueel aan te passen.

Het is dus mogelijk om je belemmerende overtuigingen om te vormen naar een positieve, ondersteunende overtuiging. Het vergt tijd en inzet, maar het is zeker mogelijk. Een coach kan je hier uitstekend bij helpen. Bovendien kan je ook nieuwe overtuigingen creëren zodat je je doel kan bereiken.

Een goede manier om aan je overtuigingen te werken is door het gebruik van affirmaties. Begin met haalbare ideeën, bv 'ik verbeter iedere dag in het werk dat ik doe' en niet 'ik ben een van de besten in mijn job'. Door de affirmatie realistisch te houden ga je er ook in geloven. Herhaal je affirmaties 's ochtends in de spiegel en ga 's avonds na wanneer je ze hebt kunnen waarmaken.

Conclusie

Overtuigingen zijn ideeën die we aannemen als de waarheid. Ze beïnvloeden ons perspectief op de realiteit en bepalen hoe we op bepaalde zaken reageren.

Veel van onze overtuigingen worden reeds vorm gegeven in de kindertijd. Gelukkig zijn het geen vaststaande feiten en kunnen we ze naar wil aanpassen. Door te werken aan positieve overtuigingen komen we sterker in het leven te staan.

Wil je graag je referentiekader op de wereld verbeteren maar weet je niet goed hoe dit aan te pakken? Aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een coach.

Noem 5 overtuigingen die jij gelooft dat ze waar zijn van jezelf.

En schrijf ze op.

1.________________________________________________________

2.________________________________________________________

3.________________________________________________________

4.________________________________________________________

5.________________________________________________________

Vraag nu jezelf af of deze 5 overtuigingen echt waar zijn.

Wat heb je ontdekt?

Veel succes !


Op jouw succes en tot morgen, 😉

Je grootse supports

Bettina en het Happy Team

Je staat niet alleen, stel al je vragen in de "Happy Life Club". Wij staan voor je klaar.

Het Happy team staat voor je klaar!