Happy Life


Gelukkig, Gezond en Geweldig leven 

 Dag 30

Welkom op dag 30 ☀
Hé toffe vriend,

Vandaag gaan we jullie weer wat verder helpen en praten over gluten

Je hoort steeds vaker dat mensen een glutentolerantie hebben, hoe kan dat? Wil jij daar meer over weten en weten hoe je dat best kan vermijden? 

Lees dan vooral verder! 

Veel succes! 

Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere graansoorten.

De genetische manipulatie waar we het eerder al over hadden, heeft ervoor gezorgd dat het soort gluten dat we terugvinden in onze granen veranderd is ten opzichte van de 'oergranen'. Verder komen er nu ook meer gluten voor in de graansoorten.

Gluten hebben een negatieve invloed op onze darmen. Vooral de gliadine die je terugvindt in tarwe (het meest gebruikte granen in de huidige voedselindustrie) is zeer agressief voor onze darmbalans. En doordat we tarwe zoveel gekruist en gemanipuleerd hebben, zit er een hoge hoeveelheid van deze gliadine in de tarwe.

Het is dan ook niet verbazend dat steeds meer mensen gevoelig worden aan gluten. Dit heet aanleiding gegeven tot het grote aanbod aan 'glutenvrije' producten die je kan terugvinden in de supermarkten.

Het verminderen of zelfs schrappen van gluten lijkt hierdoor wel kinderspel. Ik zie wel vaker dat mensen naar de glutenvrije producten grijpen om granen en gluten uit hun dieet te weren. Vaak geloven ze daarbij dat ze daardoor ook gewicht gaan verliezen. Maar als je naar de glutenvrije producten in je supermarkt grijpt, dan zal je eerder bijkomen dan vermageren.

Misschien verbaast je dit? Misschien heb je het tot je consternatie zelf al opgemerkt? De boosdoeners zijn de producten die gebruikt worden om de gluten te vervangen.

Gluten 'plakken'. Ze zorgen er als het ware voor dat je deeg een mooi geheel vormt. Als je zelf al eens een deeg gekneed hebt, dan zal je wel gemerkt hebben dat het van een soort brokkenpap geleidelijk aan verandert tot een glad geheel. Dat zijn de gluten die aan het werk gaan.

Met andere woorden, glutenvrije producten hebben een ander 'plakmiddel' nodig. Dit is vaak zetmeel zoals tapiocazetmeel of maiszetmeel. Bovendien worden er suikers en siropen gebruikt om de smaak van het glutenvrij product te verbeteren. De combinatie van zetmeel en suikers is moordend voor je bloedsuikerspiegel waardoor de overmatige glucose opgeslagen wordt in vetcellen.

Gluten vervangen met de glutenvrije producten in de supermarkt is dus geen goed idee. Je kan beter je inname van glutenhoudende granen minderen. Dit komt ook meteen je koolhydraatinname ten goede.

Lekkende darm en gluten

Lekkende darm is een ziekte waarbij er kleine gaatjes zitten in de darmslijmvliezen. Dit is problematisch, want de darmslijmvliezen reguleren welke stoffen er wel en niet in je bloed terecht mogen komen. Wanneer de darmslijmvliezen geperforeerd zijn, krijg je stoffen in je bloed die daar helemaal niet thuishoren. De opname van andere, goede stoffen wordt dan weer verminderd.

De symptomen voor lekkende darm kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft met andere woorden darm- of buikklachten. Lekkende darm kan evenzeer huidproblemen veroorzaken, allergische reacties op gang brengen, ontstekingen veroorzaken, auto-immuun en andere ziektes veroorzaken, langdurige vermoeidheid teweeg brengen, enz.

De link tussen lekkende darm en gluten zit in de stof gliadine die we eerder al aanhaalden. Deze gluten maakt zonuline aan en het is deze zonuline die de darmslijmvliezen aantast tot er gaatjes in zitten.

Gliadine, vooral de soort die je terugvindt in tarwe, is vanwege zijn hoge plakgehalte zeer geliefd voor deegwaren. Tarwe wordt bovendien ook veel gebruikt als vulstof. Wanneer je een lekkende darm ontwikkelt kan het dus zijn dat je plots heel normale dingen niet meer kan eten.

Wanneer je denkt een lekkende darm te hebben, kan je dus proberen om voor enkele weken gluten te weren.

Coeliakie

Steeds meer en meer kom je mensen tegen die helemaal geen granen meer kunnen verdragen. Deze auto-immuunziekte noemen we coeliakie of, in de volksmond, een glutenintolerantie.

Hoewel er steeds meer mensen deze diagnose krijgen, zijn er velen die niet weten dat ze deze intolerantie hebben. Net zoals bij lekkende darm kunnen de symptomen sterk verschillen van persoon tot persoon. Dit maakt de diagnose van coeliakie uiterst moeilijk.

Mensen met deze ziekte moeten alle gluten zien te vermijden. Dit zijn de mensen waarvoor de glutenvrije producten ontwikkeld zijn. Anders dan de doorsnee persoon die gluten wil mijden, zijn mensen met coeliakie vaak blij met de extra suikers in de glutenvrije producten. In vele gevallen hebben ze een lange weg met veel spijsverteringsklachten achter de rug.

Op jouw succes en tot morgen, 😉

Je grootse supports

Bettina en het Happy Team

Je staat niet alleen, stel al je vragen in de "Happy Life Club". Wij staan voor je klaar.

Het Happy team staat altijd voor je klaar!