.

Aandacht voor water drinken

De komende dagen oefen je mindfulness door met aandacht een glaswater te drinken. Het drinken van water (of wat je vaak op een dag drinkt) is een goede oefening om jezelf de basis van mindfulness aan te leren. 
Een glas water drinken is zo'n ingesleten gewoonte, dat je er nooit bij stilstaat.

Hoe?

Concreet: elke keer wanneer je drinkt moet je jezelf voornemen dat je het met volle aandacht gaat doen. Elke keer je drinkt en terwijl naar een filmpje kijkt, iets leest, aan het praten bent... leg alles even weg en focus je alleen op 'het drinken'.

Stappenplan:

  1. zet je glas voor je neer. Laat je zintuigen alles even ervaren. Hoe ruikt het, hoe voelt het glas, hoe ziet de vloeistof eruit, hoe voelt het in je handen... denk over alles heel bewust na.
  2. Zet het glas aan je lippen en voel wat er gebeurt in je mond. Je lippen raken de vloeistof aan en je ruikt ook wat er in het glas zit.
  3. Voel de vloeistof in je mond. Proef met je tong wat er in je mond zit.
  4. Slik de vloeistof door en voel wat er met je lichaam gebeurt. Je keel, je slokdarm en je maag, je voelt de vloeistof er helemaal doorgaan.
  5. Adem rustig in en uit en laat het allemaal binnenkomen. Wacht nog even en neem erna je tweede slok en herhaal alle voorgaande stappen. 

Waarom?

Je gaat een basisidee krijgen van hoe het voelt om echt bewust aanwezig te zijn in het heden.
Vaak doe je die zaken zonder over na te denken, en vandaag ga jij eens even nadenken bij elke stap van drinken.
Op die manier kan jij voelen wat het met je bewustzijn doet.

Drink langzaam en toegewijd, zonder naar de toekomst te haasten. Leef in het nu. Het leven is alleen in dit moment. - Thick Nhat Hanh